Nubian dans

Nubië is een gebied ten zuiden van Egypte en in het Noorden van Sudan. Vroeger heette dit het koninkrijk Kerma en er waren veel goudmijnen.
Na de aanleg van het Nassermeer moesten de Nubiërs verhuizen en vestigden zich ten Noorden van Aswan en op de West-oever van de Nijl.

Nubiërs noemen zichzelf geen Egyptenaren en geen Afrikanen, zij zijn Nuba.
Er zijn verschillende Nubische talen echter deze staan nergens op schrift, ze worden overgedragen van de ouders op hun kinderen. Daarnaast spreken de Nubiërs ook Arabisch.
Tot de 7e-8e eeuw waren de Nubiërs Christenen (Koptisch-Orthodoxe kerk) maar tegenwoordig zijn vrijwel alle Nubiërs Moslim.

Nubische muziek is erg populair in Egypte en daarbuiten. Het is vrolijke muziek in Majeur-akkoorden, terwijl veel andere Arabische muziek juist in Mineur is.
Beroemde muzikanten zijn o.a. Ali Hassan Kuban, Gawaher en Mohamed Mounir.

Nubiërs kennen eigen dansstijlen die op feesten worden uitgevoerd. Tegenwoordig worden ook de toeristen vermaakt met Nubische folklore-groepen op cruise-schepen en in hotels.
Nubische dans is veelal een groepsdans die vooral op bruiloften wordt gedanst. De vrouwen hebben vrolijk gekleurde jurken aan met een geplooide strook aan de onderkant en aan de manchetten. Ze dragen een sluier en vaak hebben ze vlechten in het haar. Soms dragen de vrouwen over de jurk nog een zwarte doorzichtige jurk.
De mannen dragen een broek en een tuniek en vaak een hoedje of tulband.
De dans doet Afrikaans aan met typische basispassen en armbewegingen met veel symboliek. Het is een vrolijke, uitnodigende dans.
Bekende folklore-dansers zijn Ahmed Refaat en Badr Mohamed die met hun folklore-dansgroepen deze leuke stijl laten zien.

Bronnen:
Wikipedia, Nubanile.com

Muwashahat

Het ontstaan van de Muwashahat heeft waarschijnlijk zijn oorsprong in de  9 eeuw in Andalusië. 
 
Ziryab was een Irakees Islamitische poëet, muzikant, zanger, cosmeticus, mode-ontwerper, strateeg, botanicus en geograaf. Trendsetter aan het Omajjadenhof van Córdoba in Islamitisch Spanje. 
Mogelijk was hij een slaaf, een Zanj, afstammeling van Tanzania.
Hij was student bij Ishaq Al-Mawsili aan het Abbasidenhof in Bagdad. Echter, toen hij begaafder bleek dan zijn jaloerse leermeester vluchtte hij.  Op uitnodiging van Abd Al-Rahman II werd hij muzikant aan dit hof uit de Omajjadendynastie.
Ziryab kreeg steeds meer erkenning vanwege zijn talenten en interesses. Hij introduceerde bijvoorbeeld de Ud en verbeterde deze. Hij richtte een conservatorium op waar zangers en muzikanten werden opgeleid. Hij introduceerde en integreerde muzikale tradities uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika in de klassiek Andalusische muziek. Daarom wordt hij beschouwd als grondlegger van deze muziek. Tevens wordt beweerd dat Ziryab onderdelen in de Arabische poëzie opstelde zoals Muwashahat.
Ziryab werd geboren in het jaar 789 als Abul Hasan Ali Ibn Nafi, maar vanwege zijn donkere uiterlijk en zijn prachtige stem werd hij Ziryab genoemd, wat 'de merel'betekent.
In het jaar 857 stierf hij op 68 jarige leeftijd.

Muqaddam Ibn Mu Afa Al-Qabri was een blinde dichter en favoriete dichter van de emir Abd Allh I van Córdoba. Hij werd in het jaar 847 geboren in Cabra en stierf in 912.
Er wordt gezegd dat hij de Mooaxaja heeft uitgevonden (Muwassah, Muaxaha, Muwasahas, Muassaha enz. zijn andere termen).

Muwashahat en Reda.
In 1979 woonde Ali Reda een kamerconcert bij.  Daar zong Fouad Abdel Magid de Muwashahat en werd begeleid door een Ud-speler Hammada.  Hiervan was Ali Reda heel erg onder de indruk. Ali Reda zocht 8 Muwashahat uit en vroeg Abdel Haleem Nouira de stukken te arrangeren voor een groot orkest.
Mahmoud Reda had geen uitgangspunt hoe de dansen oorspronkelijk werden gedanst, het zou de eerste keer zijn dat Muwashahat als spektakeldans zou worden opgevoerd. Hij had er dus in zekere zin de vrije hand in. Hij hield zich vast aan het esthetische aspekt, de cultuur en het temperament van Egyptenaren.
Hij creëerde een nieuw genre dans, elegant met vloeiende bewegingen, geschikt voor een groot podium.
Tevens werden er speciale kostuums ontworpen.
Hoofd-danseres Farida Fahmy was de uitverkorene de dans te laten zien samen met haar dansers van de Reda-groep.

Bronnen:
wikipedia
Muslim-heritage.
Farida Fahmy, the Reda Muwashahat.

Professionele dans in Egypte

Hoe zit de organisatie rondom dans in elkaar in Egypte en hoe wordt er onderscheid gemaakt tussen lokale artiesten en professionals?

Elke regio in Egypte heeft zijn eigen dansstijl, dus is het onmogelijk alles samen te vatten binnen de term Egyptische Buikdans...
Caïro is de thuisbasis van de 2 grote nationale dansgezelschappen; Firqit Reda en Al Kowmeyya al Funun al Shaabiya. Beiden laten veel folklore zien uit de diverse streken in Egypte.

In alle streken wordt er  in huiselijke kring gedanst, door mannen, vrouwen en kinderen.
Deze mensen, die hun oorspronkelijkheid laten zien middels hun dans, hebben vaak veel talent. Toch is er méér nodig dan talent om je te kwalificeren als professioneel danser. Dát maakt dat de huisvrouw, die zo ontzettend mooi danst, niet de juiste persoon is voor een dansgezelschap. Het is namelijk heel belangrijk om ook om te kunnen gaan met  de stress en werkdruk, het gedrag van publiek, van de opdrachtgever.  Je moet wel "je mannetje" kunnen staan.
De dans in de thuissituatie beperkt zich tot privé-gelegenheden. De vrouwen laten zich meestal  niet in het openbaar zien terwijl ze dansen, of het moet al zijn op een dorpsfeest waarbij dit toegestaan is. Vergeet niet dat in veel gebieden de vrouw wordt geacht zich correct en bescheiden te gedragen.  Ze mag niet uitgaan en de aandacht trekken. Dus danst ze, met andere vrouwen veelal om de vreugde van aspecten uit het leven te vieren.

Uiteraard zijn er lokale professionals in de diverse streken die met dansen of muziek maken hun brood verdienen. Echter, als de vrouw éénmaal getrouwd is, mag ze dit niet meer doen. Een voorbeeld hiervan zijn de Ghawazee-zusjes van de familie Banat Mazin. Alleen de ongehuwde Khyriyya Mazin danst nog steeds en is een begrip in de buikdanswereld!

Elke regio in Egypte heeft zijn eigen Regional Government Troupe, waarbij dans en muziek van de regio bijeen komen en uitgevoerd worden door lokale artiesten. Deze groepen zijn in de jaren 60 van de vorige eeuw ontstaan en zijn dus Folklore-groepen met een goed reputatie gesponsord door de Egyptische regering. De artiesten zijn wel of geen professionals. De vrouwen dragen kleding die hun lichaam bedekt en houden zich strikt aan regels, zoals; geen alcohol drinken, niet met mannen spreken en alleen daar dansen waar dit geoorloofd is.

Dan zijn er de 2 grote professionele dansgezelschappen  van Egypte:
Firqit Reda en Al Firqah Al Kowmeyya Al Funnun Al Shaabya.

Firqit Reda is een groot bedrijf ontstaan uit 2 families, Reda en Fahmy.
Mahmoud Reda was de regisseur, hoofd-danser en choreograaf, een ware kunstenaar die zijn eigen specifieke repertoire ontwikkelde. 
Farida Fahmy was de Hoofd-danseres en werd "de dochter van Egypte"  genoemd.
Haar zus, Nadeeda Fahmy, was getrouwd met Mahmoud Reda en zij ontwierp de kostuums.
De man van Farida, Ali Reda, was de broer van Mahmoud en een beroemd regisseur.
(zie bijvoorbeeld de films "mid Year Holliday" en "Love in Karmak" van Firqit Reda)
De Reda-groep is nog steeds ongekend populair en vele beroemde danseressen hebben aldaar hun opleiding voltooid!

Al Firqah Al Kowmeyya Fannon Al Shaabeya is het nationale gezelschap van folklore-artiesten en de oprichting dateert eveneens als Firqit Reda in de jaren 60 van de vorige eeuw.
Het ministerie van Cultuur wilde een Folkloristisch dansgezelschap n.a.v. de successen uit de Golden era-periode, maar Firqit Reda wilde een privégroep blijven. Toen  heeft het ministerie van Cultuur Russische experts ingehuurd om zodoende een nationaal dansgezelschap van Folklore te ontwikkelen. Grote namen van de Kowmeyya Troupe zijn Denice en Ahmed Enan.

Uiteraard worden er veel  Oriëntaalse shows gegeven in Caïro door dansers en danseressen die niet tot deze theatergroepen behoren. Ook zij bieden vaak  Folklore aan naast de spektakel-shows.


Bronvermelding:
Journey Through Egypt/ Sahra C. Kent.
Slang van de Nijl/ Wendy Buonaventura